2022-10-18 12:31:58

POSJET NP PAKLENICA I PODZEMNOM GRADU

12.listopada 2022.godine učenici viših razreda OŠ Novigrad, zajedno sa svojim učiteljima,  posjetili su Nacionalni park Paklenicu. Ugodni jesenji dan protekao je u dobrom raspoloženju i brojnim raznolikim aktivnostima. Posjetili smo Prezentacijski centar Podzemni grad Paklenice, penjali se kanjonom do Lugarnice i Planinarskog doma, te su učenici tamo sami pripremili roštilj, istraživali okolicu i rekreativno bučali.

 

Sve je započelo posjetom Prezentacijskom centru Podzemni grad Paklenice, smještenom u podzemnim tunelima koje je izgradila bivša Jugoslavenska vojska pedesetih godina 20.st. U vrijeme Domovinskog rata Hrvatska vojska ih je koristila kao skladište. Sada se tu nalazi edukacijski centar koji predstavlja životinjski i biljni svijet Paklenice, tradicijsku baštinu toga kraja, te planinarske vještine koje se u njemu njeguju.

 

Kreće penjanje kanjonom Paklenice. Uspon je isprva strm i naporan, a onda slijedi ravniji i lakši dio. Prošlogodišnje iskustvo pomoglo nam je da se više usredotočimo na razgledanje ljepota okoliša a manje na popratne tegobe. 

Po dolasku do planinarskog doma učenici su krenuli u prikupljanje drva za potpalu. Sami su pripremili roštilj i ispekli meso. Nikad ručak nije bio tako slastan!

Neki su se iskušali i u bučanju dok su drugi razgledali okolicu.

Vrijeme za odlazak je došlo prebrzo. Prijje polaska za uspomenu je uslijedilo fotografiranje.  Potom smo se uputili  kući, uvjereni kako ovo nije naša posljednja posjeta tom veličanstvenom prirodnom fenomenu, smještenom nedaleko Novigrada i Paljuva. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Novigrad