2020-11-26 10:01:55

Blagdan sv. Kate

25.studenog Novigrad slavi blagdan svoje zaštitnice, Katarine Aleksandrijske.

Taj dan imendan slave Kate, Katice, Katarine i sve pripadnice ženskog spola koje dijele slično ime. U narodu je poznata izreka „ Sveta Kata, snijeg na vrata’

Postoje različita vjerovanja vezana uz porijeklo tog blagdana.  Prema pučkom kalendaru, datum 25. studenoga  označavao je  posljednje dane jeseni i početak zime u našim krajevima,  odakle i dolazi već poznata izreka. Ovaj blagdan ujedno predstavlja početak priprema za Božić.

Toga dana prisjećamo se  Katarine Aleksandrijseu, hrabre, izuzetno lijepe i inteligentne žene koja se  suprotstavila caru Maksiminu II. i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. On ju je pokušao odvratiti od kršćanstva uz pomoć učenih filozofa iako bezuspješno.. Naposljetku ju je  bacio u tamnicu i mučio glađu, no priča kaže da joj je  spas donio anđeo.

 

Car je čak tražio da se uda za njega, no, ona je odbila zbog čega je posebno za nju stvorena nova sprava za mučenje – kotač s bodežima. No, Bog se o njoj posebno brinuo i poslao je plamen s neba koji je taj kotač spalio. Nakon toga Katarina je pogubljena tako da što joj je odrubljena glava. Legenda govori da su iz njene krvi iznikle ruže koje su širile svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje i dan danas postoji samostan.

 

Katarina je jedna  od rijetkih koju umjetnici prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama s palmom u ruci i knjigom. Zbog svoje nevjerojatne hrabrosti i nepokolebljive vjere ona se smatra Kristovom zaručnicom, ali i zaštitnicom svih učitelja, pravnika, knjižničara, učenika, teologa, odnosno svih onih  koji posežu za knjigama i znanjem.

Ako poznajete jednu sličnu Katarinu, hrabru, istinoljubivu, vjernu, ne zaboravite joj danas čestitati imendan!


Osnovna škola Novigrad