2019-05-29 11:51:56

Izlet u Gorski kotar-drugi dan

6. i 7.svibnja 2019.g. učenici OŠ Novigrad i OŠ Starigrad bili su na terenskoj nastavi u Gorskom kotaru. Drugog dana imali su radionicu u dvorcu Stara Sušica, zatim obilazak okolice pod vodstvom lovca, a potom su posjetili Ogulin i Ivaninu kuću bajki.

Dan je započeo  stolarskom radionicom. Učenici su imali predavanje o drvnoj industriji tipičnoj za podneblje u kojem borave, a onda su u stolarskoj radionici imali priliku da sami izrade vlastiti drveni suvenir (model dvorca).

Nakon radionice izašli smo izvan dvorca gdje nas je dočekao lovac i poveo u obilazak okolice. On je govorio o drugoj važnoj gospodarskoj grani Gorskog kotara, lovu, te opisao sve dužnosti i aktivnosti kojima se bave lovci. Najveći ushit izazvala je demonstracija korištenja lovačke puške.

Nakon ručka napustili smo dvorac Staru Sušicu te se uputili u Ogulin. Na putu do cilja u autobusu je organiziran kviz znanja s nagradom za troje najboljih- palačinkama.

U Ogulinu nas je dočekala voditeljica Ivanine kuće bajki, obučena kako slavna spisateljica 19.st. Kratkim, lirskim izlaganjem, ona nas je svojim zavodljivim glasom uvela u čarobni svijet Ivaninih bajki. Potom smo razgledali njenu kuću čuda.

Izložba započinje „Čarobnom šumom”,  u kojoj stabla pripovijedaju priče iz Ivaninih knjiga i zgode iz njezina života.  „Začarani hodnici dvorca” omogućuju istraživanje bajki, njezinih značajki i osobitosti. Posebno zanimljivo bilo je „Čarobno zrcalo”, koje otkriva našu „unutarnju čudesnu sliku”. „Ognjište” je mjesto gdje se bajke iz različitih europskih zemalja u „Bajkovitom Jukebox-u” mogu preslušati i potom reproducirati. „Bajkovita biblioteka” korisnicima čini dostupnima brojne knjige bajki i one o bajkama. U središtu začaranog dvorca smještena je „Tajanstvena odaja”,gdje se mogu pogledati tri edukativna animirana filma. Boravak u Ivaninoj kući prenio nas je u neke druge svjetove, ali nakon nekog vremena bili smo prisiljeni na povratak u realnost.

Ivanina kuća bajki smještena  je u dvorištu starog frankopanskog kaštela u kojemu je danas smješten muzej. Nismo imali vremena za obilazak muzeja pa smo otišli na kratak odmor u obližnji restoran, gdje smo imali priliku pojesti slavne ogulinske palačinke. Naš izlet nije mogao imati ljepši i slasniji završetak.


Osnovna škola Novigrad