2019-05-29 10:26:43

Izlet u Gorski kotar –prvi dan

6.svibnja 2019.g. učenici OŠ Novigrad i OŠ Starigrad otišli su na terensku nastavu u Gorski kotar. Prvog dana posjetili su NP Risnjak, špilju Lokvarku i prenoćili u dvorcu Stara Sušica.

 

Vremenske prilike nisu nam bile naklonjene tako da je i samo održavanje terenske nastave došlo u pitanje. Meteorološka prognoza najavila je kišu, snijeg i vjetar, ali nas to nije spriječilo da hrabro krenemo u avanturu.  Snježne krpice koje smo ugledali na ličkom odmorištu nama su samo predstavljale veselje i priliku za grudanje.grudanje. 

Kad smo došli u NP Risnjak, dočekala nas je vodička i provela Poučnom stazom. Drevne šume privlače nas svojim zelenilom, bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Na ulazu nas mami  adrenalinski park pa iskušavamo neke od njegovih atrakcija.

Uslijedila je posjeta špilji Lokvarki, koja je dugačka 1179 m a duboka 275 m. Špilja ima šest etaža, a posjetitelj može pogledati prve četiri, spuštajući se pritom na dubinu od 70 metara. Peta dvorana nazvana je Djevičanska  zbog svoje netaknutosti i ljepote, a krije jedini primjerak endemskog kornjaša na svijetu, nazvanog Croatodirus ozimeci.. Šesta etaža, Gordanova, posebno je zanimljiva jer se u njoj širi prostrani kanal koji je podzemni vodotok rijeke Lokvarke. To je ujedno i najveća dvorana špilje.

Konačno smo stigli u naše prebivalište- dvorac Stara Sušica. To bajkovito odmaralište za djecu i mladež nekada je bio  prebivalište obitelji Frankopan. Restaurirano je krajem 19.st. kada dobiva današnji izgled.  Dječja animatorica u dvorcu učinila je boravak zaista posebnim. Učenici su imali priliku sudjelovati u zabavnim igrama poput Izazova, karaoka, revije najotkačenijih frizura.

Dan prepun uzbuđenja završio je smještajem i zabavom po sobama. 


Osnovna škola Novigrad