2019-04-09 12:38:34

Terenska nastava u Ninu

Učenici viših razreda Osnovne škole Novigrada posjetili su Nin.

 

Dana 25.ožujka sedmaši i osmaši posjetili su solanu Nin. U solani smo doznali kako se nekad radila i kako se sad radi sol. Također smo saznali kakve sve vrste soli postoje. Kad smo sve to doznali otišli smo do trgovine gdje smo mogli kupiti proizvode od soli.

Nakon posjeta solane otišli smo prema centru grada.  Uputili smo se prema Grguru Ninskome.

    

S našim vjeroučiteljicama smo  otišli u crkvu sv. Anselma i župnik nam je pričao legendu o Gospi od Zečeva.

Svi skupa uputili smo se prema autobusu, a onda krenuli na farmu magaraca. Hranili smo ih kukuruzom i otišli probati magareće  mlijeko. Sretno i zadovoljno krenuli smo kućama.

 

Autori:Lara Paštrović i Ana Baždarić, učenice 7. razreda

Petaši i šestaši su posjetili  Muzej ninskih starina,Rimski hram,kip Grgura ninskog,crkvu sv. Nikole,ninsku solanu,crkvu sv. Križa i farmu magaraca.Učenici 5. i 6. razreda glumili su vodiče po muzeju. Svaki učenik predstavio je jednu prostoriju. U muzeju smo vidjeli ostatke od paleolitika do ranog srednjeg vijeka. Među njima se ističe hrvatski brod Condura Croatica.

Nakon muzeja posjetili smo ostatke rimskog hrama koji je posvećen kapitolijiskom trojstvu. Potom smo obišli ostatke rimske kuće, gdje smo bili svjedoci arheološkog istraživanja.

Posjetili smo i kip Grgura ninskog kojeg je napravio kipar Ivan Meštrović. Dodirnete li njegov palac prema predaji imat će te sreće. Nakon toga posjetili smo i Crkvu sv. Križa. Ona je najmanja katedrala na svijetu i najvrjedniji sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva.

Nakon odlaska iz Nina posjetili smo i Crkvu sv. Nikole. Prema predaji pred njom su se krunili hrvatski kraljevi. Crkva ima oblik trolista, a naknadno joj je dodano krunište kao obrana od Turaka.

Kraj izleta bio je vrhunac jer smo bili na farmi magaraca. Hranili smo ih i probali magareće mlijeko.

Autor: Ivan Mikecin učenik 5.r.


Osnovna škola Novigrad